Trufes Argentines: l'altre or negre

2015-08-13 11:43

Es tracta d'un dels productes culinaris més exclusius. Es ven a preus exorbitants i és l'ingredient estrella de plats premium voltant del món. Ara Argentina es puja a la tendència.Per Matías CastroPUBLICAT Mercado 12 AGOST 2015

          

La tòfona negra és el fong comestible més fi, aromàtic i desitjat de la gastronomia mundial, comparteix el podi del més alt de la gastronomia amb el caviar i el foie gras. Per les seves característiques es l'associa a les arrels de roures, alzines i avellaners. 

Però per aquestes terres no són tan conegudes. Però Rafael Clark, de Trufes de Nou Món, vol tirar per terra aquest mite.De fet, segons explica en exclusiva per Mercado.com.ar, de juny a setembre, a l'hemisferi Sud, es produeix el desitjat fruit comestible que a preu de mercat "en tranquera del camp té un valor FOB aproximat de o $ s 1.200 i al restaurant el client paga uns 3.200 euros a Europa ".

 

La Tòfona Negra és originària del sud-est de França, nord d'Itàlia i diferents regions d'Espanya.   Se la pot consumir congelada i en subproductes com olis, patés, formatges, sopes, suc o aigua de tòfona i conserves, entre altres tantes alternatives. La Tòfona s'usa per saborizar plats variats com salses, risotto, formatge i fins postres.   

I dóna algunes dades més, per entendre una mica per què el fruit val tant en el mercat. "La Tòfona té el seu major valor fresca i una vida d'aproximadament 30 dies 

després de collida, després es congela ", explica. És per aquesta vida curta en estat fresc, també, que el seu preu tendeix a pujar.  
El millor és que, més enllà del fong, es poden elaborar subproductes trufats com olis, patés, mantetuilla , cremes, arròs, diferents conserves i també suc de Tòfona ". 

 

Trufes del Món, l'empresa argentina que té com a objectiu posicionar-se com la primera d'Amèrica Llatina que treballi aquest exclusiu mercat. L'empresa ja ha  implantat 25 hectaras en l'any 2012 i 25 hectàrees el 2014, de manera que esperen les primeres Trufes l'any 2017.  "Aquest projecte va sorgir entre l'any 2010 i 2011 quan tots els socis fundadors es van ajuntar i van decidir fer el emprenedoria al sud-oest de Buenos Aires. La idea era produir tòfones fresques "compta Clarck, i afegeix," sembla molt simple però per produir un arbre que tingui el fong de la tòfona en les seves arrels el procés porta gairebé dos anys, així es té una planta llista per posar terra i que cinc anys després produeixi les primeres tòfones ". De fet, "Una plantació de tòfones no té una vida limitada i un cop per any torna a donar producció" explica Clarck. "Si es respecta el cicle de poducción per temporada de la planta pot produir des 40kg fins a 100kg per hectàrea la qual cosa és una molt bona quantitat". Un producte, sense dubtes, només per a paladars negres.

 

El projecte va arrencar inicialment en 2008, per la qual cosa l'any que ja estarà a punt la producció."Actualment tenim més del 75% del capital dins del projecte, estem en les etapes finals" confirma l'encarregat de comuniació.