La tòfona negra, un cultiu per dinamitzar l’activitat econòmica del Berguedà

2015-09-26 17:02

Fer de la tòfona de cultiu un complement econòmic de les rendes agràries a la Catalunya Central és l’objectiu del projecte “El cultiu de la tòfona negra com a eina de desenvolupament de l’activitat econòmica rural”, que ahir va apadrinar el prestigiós cuiner berguedà amb una estrella Michelin, Oriol Rovira.

L’objectiu és donar a conèixer el potencial del cultiu de la tòfona negra i la seva capacitat de generar activitat econòmica al seu voltant, ja sigui mitjançant la producció de planta micorizada, i la creació d’empreses de comercialització de tòfona fresca o en conserva.  A més, tal com ha dit Ferran Civil, «és un producte capaç d’incentivar i donar qualitat al turisme i al comerç del Berguedà. És una aposta clara al suport al sector de la pagesia, que també és sector productiu a les comarques de Barcelona».

 

Aquest programa s’implementarà enguany en una plantació de demostració a la finca “La Rovira”, de Sagàs (Berguedà), que servirà de referència per al sector a la comarca. Miquel Rovira, de la família propietària de la finca on es farà aquesta plantació, ha assegurat avui que la comarca del Berguedà és ideal pel cultiu de la tòfona, gràcies a les especificats del seu terreny com l’altitud o la qualitat de la terra.

 

A més, el director general del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, Denis Boglio, ha afirmat que «hem de tenir en compte que la tòfona té una gran demanda a nivell mundial, una demanda que no es cobreix amb tota la producció. Per això, aquest projecte, que s’ubicarà en una comarca com el Berguedà pot donar-li un important impuls econòmic».

 

Es calcula que a Catalunya, actualment, hi ha 500 hectàrees plantades, i d’aquestes, només unes 30 es localitzen a la Catalunya Central. Per aquest motiu, el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya ha unit esforços amb la Diputació de Barcelona per posar en marxa aquest projecte.

La presentació també ha servit per donar a conèixer el programa de la 6a edició de la Fira de la Tòfona del Berguedà, que se celebrarà a Olvan aquest cap de setmana, i la campanya gastronòmica de la Cuina de la Caça i la Tòfona; dos esdeveniments que compten amb el suport de la Diputació de Barcelona.

També han assistit a l’acte de presentació el director tècnic de la Fira de la Tòfona del Berguedà, Pere Muixí, i els diputats de Promoció Econòmica de la Diputació de Barcelona, Joan Roca; el de Turisme, Ramon Riera, i el de Comerç, Jordi Subiran; a més de diferents alcaldes del Berguedà.