La tòfona es paga segons qualitat, perquè escassetat hi ha sempre

2016-11-29 11:30

Diario de Teruel MCA Sarrión  2016.11.29

En tres setmanes de mercat el preu del producte s'ha multiplicat

 

Els truficultors no tenen problemes per vendre la tòfona. Aquest any hi ha poca i se la treuen de les mans, però encara que hi hagi molta, com en la campanya passada, saben per endavant que no hi ha problema per a la seva comercialització. Per això, matisen que el preu depèn més de la qualitat que de la quantitat "perquè escassetat hi ha sempre", va comentar Manuel Doñate, que és conreador a Sarrión, que tot i això reconeix que aquest any sí hi ha moltes més demanda que disponibilitat en l'oferta .

 

 

L'any passat es van recollir entre 35 i 40 tones segons els càlculs de Atruter, encara que alguns autors xifren la producció en uns 44.000 quilos. En qualsevol cas, més del 80% de tot això es va recollir a la comarca de Gúdar-Javalambre, ja que a la resta d'Espanya es van veure molt afectats per la sequera. A més, en la passada campanya la tòfona era d'una gran qualitat.

 

I és que, com apunta Doñate, "a la resta del món amb prou feines hi tòfones", però sí molta gent amb un elevat poder adquisitiu per comprar el producte sempre que sigui de qualitat.

Oferta i demanda

La tòfona comença a recol·lectar el 15 de novembre i les primeres que apareixen no són de gran qualitat ni pel seu color encara no estan negres ni per l'aroma, que no és tan intens com les que ja estan més madures.

Malgrat això aquest any es van pagar el primer dissabte a 125 euros per quilo, mentre que el segon dia de mercat ia oscil·lava entre els 150 euros i els 225. El passat dissabte la Tuber melanosporum sense seleccionar es cotitzava a entre 300 i 400 euros mentre que la de primera qualitat superava els 600 euros.

Més de 800 euros en FITRUF

La qualitat millorarà en els pròxims dies i també el seu valor en el mercat. Tot i que els truficultors encara no han parlat del preu que arribarà durant la XVI edició de la tòfona, gairebé amb seguretat superarà als 800 euros per quilo de l'any passat, en què hi havia molta més quantitat.

De tota manera, els truficultors de Gúdar-Javalambre insisteixen que per a l'elaboració d'un plat són necessaris molt pocs grams pel que per un preu més que assequible qualsevol pot convertir un guisat normalet en un digne d'un xef amb estrella Michelin.

 

Els truficultors no tenen problemes per vendre la tòfona. Aquest any hi ha poca i se la treuen de les mans, però encara que hi hagi molta, com en la campanya passada, saben per endavant que no hi ha problema per a la seva comercialització.