La Fira de la Tòfona del Berguedà manté l’essència reduint actes i retallant més de la meitat el pressupost

2016-02-18 11:24

https://www.aquibergueda.cat/2016/02/17/95747/  Anna Costa

 

La temporada de tòfona no és bona i això ha fet disparar els preus d’aquest preuat producte. Supera els 800 euros el quilo. Però amb pocs grams de tòfona en tenim prou per cuinar amb tòfona i donar un gust especial als plats. I de possibilitats a la cuina en té moltes. De fet, els restauradors coneixen bé les potencialitats de la tòfona i al Berguedà s’està servint La Cuina de la Tòfona.

Gastronomia tofonaire i divulgació del producte. Es combinen a la perfecció a la Fira de la Tòfona del Berguedà, que arriba a la 8a edició i que se celebrarà els dies 26,27 i 28 de febrer. Enguany les activitats no es concentraran totes a Cal Rosal sinó que algun dels actes de la fira es farà a Olvan. També hi ha canvis a l’organització, que prescindeix del director tècnic de la fira, Pere Muxí, i passa a mans de l’Ajuntament d’Olvan i l’Agència de Desenvolupament del Berguedà. El nou equip de govern ha tingut clar la voluntat de mantenir la Fira de la Tòfona però ho ha fet reduint actes i retallant el pressupost a més de la meitat. S’hi destinen uns 5.000 euros. Segons l’alcalde d’Olvan, Martí Orriols, “tot i la reducció del 60% del pressupost de la Fira, a causa d’estalvi que ha suposat la no contractació de la carpa i l’eliminació de la direcció, es manté un format molt similar al d’anteriors edicions i que per tant no ha d’afectar ni a la qualitat ni en el nombre de visitants”.

L’essència es manté, i s’aposta per les sinèrgies. En aquest sentit, l’alcalde d’Olvan, Martí Orriols, ha explicat que “enguany es fa una aposta clara de comarcalització d’aquest esdeveniment firal i de suma d’esforços amb altres iniciatives públiques i privades”. Per exemple, els participants a la fira que comprin a les parades tindran xecs-regals d’una tapa de tòfona per consumir als restaurants adherits a la campanya de la Cuina de la Tòfona del Berguedà, de l’associació Hostaleria i Turisme.

Cultiu de la tòfona

La Fira de la Tòfona del Berguedà va néixer amb uns objectius i els manté: fomentar la cuina i el consum de tòfona, i promoure el cultiu de la tòfona, “seria un complement idoni per a explotacions agràries. Si no és monocultiu que sigui una part de la producció, però hi ha zones del Berguedà que podrien ser aptes per aquest fong”, ha comentat Martí Orriols.

15 parades

A la Fira de la Tòfona del Berguedà hi participaran en aquesta edició 15 parades, 5 de les quals seran especialitzades en tòfona. Les altres deu serean, la gran majoria, de productes agroalimentaris, del Berguedà i de comarques veïnes. Les parades obriran tot dissabte 27 i diumenge 28, a Cal Rosal, on també hi haurà altres activitats paral·leles.

11 gossos tofonaires

Dissabte, esmorzar a càrrec del restaurant Sol i Cel (al preu de 3 euros). A les 5 de la tarda, xerrada ‘Descobrim els secrets de les tòfones’, amb Daniel Siscart, biòleg i expert en micologia. A les 6, taller de cuina de tapes amb tòfona, a càrrec del cuiner Xevi Poll.

Diumenge, concurs de gossos tofonaires. Com cada any, es podrà veure l’habilitat dels gossos bucant tòfones. De moment n’hi ha 11 d’inscrits.

Consulta els actes de la Fira de la Tòfona

Jornada tècnica

Previ al cap de setmana, el divendres 26 de febrer es farà la jornada tècnica ‘La Tòfona, una oportunitat pel desenvolupament rural’, que es farà a l’Ateneu d’Olvan. Segons ha explicat l’alcalde, Martí Orriols, “amb la voluntat de popularitzar la fira entre els veïns del nucli d’Olvan, s’ha traslladat la jornada tècnica que es feia a Cal Rosal”. A les 5 de la tarda, inscripcions i presentació er part de l’alcalde. A continuació, inici de les xerrades. Primer, ‘La tòfona negra, molt més que un fong’, amb Ismael Ferrer, professor de cuina especialitzat en Patrimoni Alimentari i Tòfona. Després, ‘Potencialitats de la tòfona al Berguedà’, amb Daniel Oliach, enginyer de forest i tècnic del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya. A continuació, taula rodona: ‘La tòfona, com la valoritzem al Berguedà?’, amb Toni Massanés, director de la Fundació Alícia; Rosa Serra, coordinadora de l’Àrea de Desenvolupament Eocnòmic Local de la Diputació; Ismael Ferrer, expert en Patrimoni Alimentari i Tòfona; Ramon Sala, gerent del restaurant Sala de Berga i secretari d’Hostaleria i Turisme del Berguedà. Ho moderarà Imma Espel, directora de Turisme i Comerç de l’Agència de Desenvolupament del Berguedà. I es clourà la jornada amb una degustació de tòfona a càrrec de l’empresa de càtering El Taller. La jornada és gratuïta però cal inscripció prèvia a padrosrc@adbergueda.cat.

Dinamització econòmica

David Font, president de l’Agència de Desenvolupament del Berguedà, ha expressat la voluntat de l’Agència d’estar al costat dels municipis per la dinamització econòmica i comercial, posant tots els recursos humans i mitjans disponibles de l’entitat per fer fires singulars, especialitzades i de referència esl territori. A més, el nou rol de direcció de l’Agència de Desenvolupament del Berguedà facilita la suma de sinèrgies entre diferents entitats i associacions, així com apostar amb els valors vinculats al territori com la gastronomia, el turisme, la dinamització econòmica rural i comercial.