El Lluçanès treballarà per potenciar tofoneres silvestres

2015-08-19 11:34

última actualització: 13-08-2015 (16:15) Anna Gorchs 

S’organitza una jornada tècnica per ampliar el coneixement sobre les tòfones.

El Lluçanès vol preservar i fins i tot potenciar les tofoneres silvestres que existeixen al territori i que els últims anys han anat a menys. Per tal de donar eines especialment als propietaris forestals, els dies 17 i 18 de juliol es va celebrar una jornada tècnica sobre el coneixement del món de la tòfona, un producte molt apreciat gastronòmicament.

“És un producte autòcton que els últims anys ha anat a menys, entre tots no hem sabut cuidar prou bé el territori”, afirma Josep M. Giravent, president de l’Associació de Propietaris Forestals del Lluçanès, que creu que les tòfones poden ser una oportunitat d’aprofitament dels boscos a tenir en compte. Segons Giravent, si es treballa correctament, la producció silvestre de tòfones pot ser una bona via per contribuir a la rendibilitat dels boscos. 

La manca de coneixements respecte al seu hàbitat i gestió ha provocat una pèrdua en el nombre de tofoneres i, en conseqüència, de la seva producció. “Les tofoneres silvestres són les grans oblidades”, afirma Laura Megias, tècnica del Servei de Desenvolupament Rural del Consorci del Lluçanès, que assenyala que des de l’Associació de Propietaris Forestals hi ha molt d’interès per tal de capgirar aquesta situació.

En la jornada, organitzada pel Departament d’Agricultura i el Consorci, es va parlar de la normativa i també es van donar eines per gestionar les finques i, així, protegir i millorar la salut de les tofoneres. Per exemple, es va posar de manifest que les tòfones prefereixen la terra esponjada i que el trepig del bestiar no és bo perquè fa que el terreny sigui més compacte. Per tant, s’aconsella allunyar les pastures de les tofoneres. I en cas que s’actuï al bosc, és millor mantenir els roures i les alzines.

La jornada va tenir una part teòrica i una altra de més pràctica, al mas La Font, amb una demostració de recol·lecció inclosa. A cada una de les sessions hi van assistir una quarantena de persones. Hi va tenir un paper actiu l’Associació de Tofonaires d’Osona, que va parlar de la figura del tofonaire.