Detinguts dos veïns d'Organyà per robatoris en explotacions de tòfona de Terol

2016-01-29 12:09

La Guàrdia Civil apunta que haurien sostret almenys 94 quilos, amb un valor al mercat de 46.320 euros, i que oferien el producte per internet. El cos sospita que els acusats també haurien actuat en finques de Burgos i Soria

28/01/2016 09:55

La Guàrdia Civil ha comunicat la detenció, la setmana passada, de dos veïns d'Organyà, de 37 i 66 anys, com a presumptes autors de tretze robatoris amb força en explotacions tofoneres de Terol, tot i que també haurien actuat a Burgos i Soria, segons el cos. La policia calcula que, només a Terol, haurien sostret 94,65 quilos de tòfona negra, amb un valor al mercat de 46.320 euros.

Segons la Guàrdia Civil, els detinguts sempre utilitzaven el mateix 'modus operandi'. Actuaven de nit, tallant la tanca perimetral que envoltava les finques agrícoles i, un cop dins, utilitzaven gossos ensinistrats per tal de localitzar les tòfones, que extreien cavant forats o pous d'una grandària excessiva, intentant simular que havien estat ocasionats per un senglar o algun altre animal salvatge. Arran d'aquests fets, es va obrir una investigació policial en tenir coneixement de diverses sostraccions de tòfona a la província de Terol. Els detinguts robaven i emmagatzemaven presumptament les tòfones per després vendre-les i obtenir un major benefici econòmic.

Tots aquests robatoris van generar alarma social entre els tofonaires de la zona, no només per la sostracció del producte, sinó per les destrosses ocasionades en els terrenys i finques i pel greu perjudici econòmic ocasionat al sector especialment als municipis d'Albentosa i Sarrión.

Les detencions van tenir lloc divendres passat, dia 22, quan la Guàrdia Civil va interceptar el vehicle amb què viatjaven els acusats, pare i fill, a la localitat de Borja (Saragossa). En el moment de la detenció portaven més de 9 quilos de tòfona negra, de la qual se n'investiga ara la procedència, així com càmeres nocturnes, llanternes frontals, GPS i eines diverses per tallar filats i altres utilitzades en l'extracció de les tòfones. Al vehicle també hi viatjaven dos gossos especialitzats en la recerca de tòfona negra, que van ser traslladats a la protectora d'animals de Terol. Després de declarar aquest dilluns passat, el jutge va ordenar l'ingrés a presó dels dos homes, eludible amb una fiança de 10.000 euros en cada cas.

Modus operandi

La investigació policial ha permès constatar que els detinguts haurien utilitzat un entramat complex, consistent en la realització de contractes d'arrendament de diferents explotacions agrícoles, en els quals ells mateixos figuraven com a arrendataris per dificultar la labor de la policia, davant possibles inspeccions, en no poder destriar entre el producte recol·lectat legalment i el sostret en els fets delictius investigats. 

Els acusats tenien obert un portal web, des del qual oferien la venda de "Tòfones del Pirineu català al millor preu". A internet s'anunciaven com una empresa familiar dedicada a la recol·lecció de tòfones, però aquesta mercantil no es troba registrada com a tal, segons la Guàrdia Civil. Amb els anuncis a internet i la signatura de certs contractes d'arrendament d'explotació de finques, la voluntat dels detinguts hauria estat la de donar una aparent legalitat a les tòfones sostretes, tenint en compte que es tracta d'un producte altament perible, fet que dificulta les actuacions policials i judicials per esclarir la procedència il·lícita.