Conservar tòfona

2015-08-14 09:25

Una altra de les moltes qüestions que es plantegen al voltant de la tòfona és la seva conservació.
Avui dedicarem unes línies a explicar les diferents formes de conservar la tòfona, sense que això perjudiqui la pèrdua d'aromes i sabors, encara que tots sabem que amb qualsevol aliment sempre que no sigui fresc anirà reduint les seves propietats organolèptiques.

Guardar tòfona fresca.

Un cop haguem adquirit les tòfones, haurem guardar-les en un recipient més o menys hermètic amb un paper de cuina en el fons, (cel·lulosa), perquè la humitat que pogués desprendre la tòfona quedi atrapada en aquest paper. Anirem obrint el recipient un cop al dia per oxigenar les tòfones, ja que aquestes necessiten respirar per la seva conservació. Si en algun moment notem que el paper està molt humit el canviarem per un de nou i així successivament.

En aquest mateix recipient podem guardar uns ous per trufar, després podem fer-los fregits, durs o truita, a gust.

Així la podrem conservar unes tres setmanes, depenent de l'estat de maduració en què es troben en el moment de la seva adquisició.

 

Tòfona congelada.

La tòfona és un fong que pot congelar fàcilment sense perdre gairebé les seves propietats. Quan veiem que les tòfones que hem adquirit puguin donar símptomes d'espatllar-, al cap de les setmanes, les podem guardar al congelador.

Les congelarem dins d'un recipient ben tancat, si pot ser congelar el més ràpid possible en un congelador dels anomenats secs "no frost". Si disposem d'una envasadora al buit molt millor, envasem i després congelem, així ho fem en Tuberconca Turisme.

Un cop congelades, MAI descongelar completament, només la farem servir congelada, és a dir, la ratllarem congelada tal qual i la tornarem a congelador.

 

 

Tòfona en oli. 

Sovint trobarem en algunes botigues potets amb l'etiqueta de OLI AMB AROMA DE TÒFONA, la qual cosa de vegades no indica que sigui oli trufat a força de tòfona sinó que està fet a base d'aromes sintetitzats i per tant no té res a veure amb el autèntic oli trufat.

 

Per conservar la tòfona en oli ha dos mètodes principalment, i la qualitat d'aquest anirà molt lligat a la qualitat de la tòfona i de l'oli. Escollirem sempre un oli verge extra, amb una graduació màxima de 0,4.

El primer i més simple consisteix en trossejar uns 20 grams de tòfona negra fresca i introduir-los en l'oli. Aquest mètode no és el més adequat pel que fa a sanitat es refereix, ja que si deixem molt temps la tòfona a l'interior de l'oli podem provocar el bacteri del botulisme. Així que el millor serà separar els trossos de tòfona amb un colador els quals podrem degustar amb una torrada a posterior. El segon mètode consisteix en posar les làmines o trossos en un cassó amb oli, uns 20 grams per litre d'oli i elevar a una temperatura màxima de 70 graus, si ho fem per sobre d'aquesta temperatura evaporaremos tant les aromes de l'oli com de la tòfona. Deixem refredar, colem l'oli i l'introduïm en un o diversos pots per guardar a la nevera, cal dir, que ni encara així, podem garantir el no contraure el bacteri del botulisme. Aquests olis es consumiran el més aviat possible. Us deixo l'enllaç d'un bloc de "Garbancita" on explica el procés. https://www.gastronomiaycia.com/2010/ 02/28 / com-fer-oli-de-tòfona /

Tòfona en mantega o mantega trufada.

Per a aquesta forma de conservar la tòfona us deixo l'enllaç directament per no estendre más. https://www.directoalpaladar.com/recetas-de-salsas-y-guarniciones/como-hacer-mantequilla-trufada-receta

Tòfona en brandy.

Tan simple com afegir tòfona, com més millor, en una ampolla de brandi i deixar macerar durant un temps. Després ho podrem fer servir per fer guisats.